Pri chudnutí a rysovaní raňajkujte radšej bielkoviny!

15.04.2012 08:54

 

Zaujímavý pohľad na úlohu  tzv. anglických raňajok obsahujúcich bielkoviny z vajec priniesol magazín International Journal of Obesity v r. 2008 pod titulkom – Vajíčka na raňajky podporujú chudnutie. Cieľom amerických autorov bolo overiť hypotézu, že raňajky bohaté na bielkoviny, napr. praženica, na rozdiel od cereálnych raňajok, napr. ovsených vločiek s jogurtom, sú pri nízkoenergetických diétach vhodnejšie, pretože sa s nimi lepšie chudne.

 

Štúdie sa zúčastnilo 152 mužov a žien vo veku od 25 do 60 rokov s rôznou úrovňou Body Mass Indexu od 25 do 60 kg/m2. Boli rozdelení do 4 skupín. V prvej skupine boli osoby , ktoré jedli cereálne raňajky a nízkoenergetickú diétu nedržali, v druhej boli osoby, ktoré raňajkovali cereálne, ale držali diétu so zníženým obsahom energie (- 1 000 kcal/deň). V tretej skupine boli tí, ktorí jedli na raňajky dve vajíčka a nedržali žiadnu diétu a v poslednej skupine tí, ktorí boli na diéte (- 1 000 kcal/deň) a jedli na raňajky tiež dve vajíčka.  A ako štúdia trvajúca 8 týždňov dopadla? Osoby, ktoré raňajkovali cereálne a držali diétu, mali jednoznačne horšie výsledky pri chudnutí ako tí, ktorí pri diéte raňajkovali vajíčka. Zhodili o 65 % menej hmotnosti, o 16 % menej tuku a ich výsledný BMI bol o 61 % vyšší než v skupine, ktorá jedla vajíčka a držala diétu. Medzi skupinami, ktoré diétu nedržali a raňajkovali rozdielne, neboli zistené v parametroch chudnutia žiadne významnejšie rozdiely. Ako tento záver aplikovať na tých, ktorí sa rozhodli zhadzovať tuk a vyrysovať svaly? Rada podložená vedeckým výskumom teda znie: raňajkujte bielkoviny! Aby vás nezaťažoval cholesterol z vajec, dajte si ráno proteínový koktail doplnený menej koncentrovaným zdrojom energie, ako sú cereálie, napr. ovocím. Do koktailu si môžete nakrájať kúsky jahôd, banánu či kiwi. Zvlášť vhodný a chutný je na ráno krémový čokoládový proteínový koktail z Protein Delikatese, v ktorom je už ovocie namiešané, doplnený 2 – 3 tabletami vaječného hydrolyzátu Egg Amino 4000. JS Vander Wal, A Gupta, P Khosla and N V Dhurandhar: International Journal of Obesity (2008) 32, 1545–1551