Najčastejšie chyby cyklistov pri doplňovaní energie

15.04.2012 09:00

Cyklistika patrí medzi športy s najväčšou energetickou náročnosťou. Pre kondičného, výkonostného i vyložene súťažiaceho cyklistu – pretekára to veľakrát v cyklistickej sezóne znamená poriadnu dennú porciu energie, obyčajne vyššiu než 3 000 kcal/deň.

 

Len pre porovnanie: u normálneho 70 kg muža – nešportovca je to asi 2 300 kcal, u ženy 1 800 kcal. Existujú aj cykloturistické akcie a dovolenky na bicykloch, ktoré vyžadujú energeticky náročnú činnosť niekoľko po sebe nasledujúcich dní.

 

Akú chybu robia začínajúci (i pokročilí) cyklisti

 

Úspešný cyklista si musí udržať svoju telesnú hmotnosť a schopnosť regenerácie unavených svalov a šliach aj napriek takto zvýšenému dennému výdaju energie. Pravda, tí, ktorí nepokryjú svoju dennú energetickú potrebu tekutín, minerálnych látok a regeneračných aminokyselín, sa nemôžu dlho tešiť z krás cyklistického športu a jeho zdravotných predností. Ubúda im totiž svalová hmota, vďaka dehydratácii a demineralizácii (potením) sa znižuje výkon i vytrvalosť, hrozia im zranenia a kŕče (kto trpí kŕčami, môže užívať napr. tablety s vysoko sa vstrebávajúcimi minerálnymi látkami ako Xpower NoCramp).

 

Ako získať potrebnú energiu bez nadbytočných tukov

 

Pri potrebe energie, čo je typické pre cyklistiku,  treba zachovať v strave pomer medzi živinami v prospech sacharidov, z ktorých sa energia uvoľňuje najlepšie.

 

 Z celkovo prijatej energie

 

 

Sacharidy

70-75%

Tuky

15-20%

Bielkoviny

10-12%

 

 

Preto je vhodné aktuálny jedálny lístok na podporu výkonu postaviť na koncentrovaných zdrojoch sacharidov. Popri cereálnych raňajkách a ovocí sú to predovšetkým mineralizované energetické gély (napr. Xpower Carbogel XT), energetické cereálne tyčinky  (napr. . Xpower Triple Layer Energy Bar), pitné stimulačné energetické monodózy Xpower NonStop Driver a stimulačné energetické kapsuly GTI. 

 

„Pomalé“ škroby z cereálií a príloh (zemiaky a i.) sa štiepia na glukózu, ktorá sa krvou dostáva do pečene a vďaka hormónu pankreasu -  inzulínu – sa čerpá do pracujúcich svalov, kde sa z nej tvorí zložitý svalový cukor glykogén. Ten má cyklista v svale ako pohotovostnú zásobu energie a mal by sa snažiť, aby bola čo najväčšia, a to správnym stravovaním, doplňovaním stravy a energetickými nápojmi.

 

 

 

Pri svalovej práci na bicykli sa glykogén premieňa na energiu. Sval sa pritom okysľuje únavovou kyselinou mliečnou a zahlcuje dlhodobo rizikovými voľnými radikálmi. Tieto látky zvyšujú riziko zranenia, únavu a spomaľujú regeneráciu po cyklistickej záťaži. Preto je vhodné účinnosť tejto premeny glykogénu na energiu podporiť pred aj po tréningu zodpovedajúcim pitným režimom a užívaním napr. nápojov s obsahom:

 

jedlej sódy (sóda bicarbona), ktorá neutralizuje mliečnu kyselinu (obsahuje ju väčšina prípravkov radu Xpower užívaných pri a po záťaži);

minerálovej palety namierenej proti kŕčom (napr. zmes minerálnych látok NoCramp v nápoji Xpower Flash XT Isotonic Drink)

Aké nebezpečenstvo hrozí pri výbere nevhodnej tekutiny

 

Univerzálnym transportným médiom, ktoré zásobuje svalové bunky vodou, kyslíkom, minerálnymi látkami a glykogénom, a odvádza z nich splodiny metabolizmu, je krv. Pri tvorbe i doplňovaní glykogénových zásob nesmie byť príliš zahustená nedostatkom vody. Preto je vhodné udržovať v účinnej výške a kvalite pitný režim. Pozor na potraviny a nápoje, ktoré skôr odvodňujú, ako by prispievali k optimálnemu pitnému režimu, ako sú napr. biele víno, pivo, káva, kolové nápoje a silný čierny čaj. Nápoje najlepšie prijímame v hypotonickej a izotonickej forme, aby sa rýchlo vstrebávali a pohotovo hydratovali odvodnené svaly a zahustenú krv.